HomeMade Ghee
HomeMade Ghee.
Ghee (geklaarde boter)
wordt in de ayurvedische keuken veel gebruikt. Het is puur botervet waar de eiwitten uit zijn verwijderd.
Ghee bevat boterzuur waarvan onderzoek heeft aangetoond dat het een antikanker werking heeft. Daarnaast:
- – versterkt ghee de immuniteit
- – ondersteunt de spijsvertering
- – verbetert assimilatie van voedingsstoffen
- – bevordert geheugen en intelligentie
- – geeft een heldere uitstraling
- – verzacht de stem
- – zuivert de srota’s en beschermt tegen aderverkalkingGhee is een van de lichtste vetten.
Andere vetten die zwaarder zijn vertragen de spijsvertering en doen een zwaarder beroep op de lever.
Voor vata’s en pitta’s is ghee heel heilzaam.
Kapah’s of mensen met een kapha-disbalans (cholesterolproblemen) dienen met ghee en boter voorzichtig te zijn.
(Een theelepel per dag is voldoende)
Ghee is te koop maar ook zelf te maken. Zie hieronder hoe: .
- – pakjes ongezouten biologische boter
- – pan met dikke bodem
- – vuur middelhoog boter opwarmen
- – temper vuur als boter kookt
- – schep witte melkbestanddelen af. – blijf afromen
- – na 15 a 30 minuten is het water verdampt en stoppen de bubbelgeluidjes
- – de ghee is klaar als deze geel goudkleurig is / niet meer schuimt en geen spetterende geluidjes maakt/ de witte melkbestanddeeltjes op bodem zijn lichtbruin
- – schenk de ghee uit door zeef in potjes
Gebuik Ghee om in te bakken/te roerbakken/als toevoeging in soep of melk.
Een gezond smakelijk!
Gerdie