Reiniging van sinussen
Nasya

Reiniging van neus- en voorhoofdsholten / Nasya
Onbalans in de dosha’s kan leiden tot klachten als sinusitis, oorontsteking, een zwaar gevoel in het hoofd, verkoudheid. Opgehoopt ama (afvalstoffen) in dit gebied leidt vaak ook tot problemen met de neus. Nasya’s zijn behandelingen die gaan via de neus.

Gewerkt wordt met medicinale oliën, rook en poeders, stoom om plaatselijke problemen te genezen of te verlichten in combinatie met hoofd- en of gezichtsmassage. Nasya’s worden specifiek ook toegepast bij problemen met het hoofd en nek, zoals hoofdpijnen en migraine, stijve nek, schouderproblemen en allergiën, maar daarnaast ook bij emotionele problemen.

De neus wordt binnen Ayurveda gezien als de poort naar de hersenen. De geurzenuw, die direct naar de herenen loopt, zendt signalen uit naar gebieden in de hersenen die worden geassocieerd met bewuste denken en met emotionele processen. Nasya’s worden dan ook bij behandeling van emotionele problemen toegepast. Tevens helpt het de neus, oren en ogen gezond te houden, versterkt het de zintuiglijke waarnemingen en vertraagt het verouderingsproces.

Werkwijze
Na anamnese en diagnose wordt bepaald voor welke Nasya gekozen wordt en welke olie of kruiden gebruikt gaan worden. Massage van hoofd en/of gezicht met medicinale olie, gevolgd door een stoombehandeling. Als de neusgangen goed geopend en ontspannen zijn wordt medicinale olie of ghee gedruppeld in de neusgangen. Indien nodig wordt een rookbehandeling gegeven met medicinale kruiden.

Aan te bevelen bij
hoofdpijn, migraine, oogproblemen, oorpijn, neuralgie, frozen shoulder, droge huid, ziekte van de neus, slapeloosheid, angsten, sinusproblemen, afonie, allergieën, mentale problemen, verbetering van zintuiglijke functies, nervositeit, ziekte van Parkinson, MS, gezichtsverlamming, ziektes van mond, neus oor en oog, bronchitis.