Wat is Ayurveda?

Ayurveda is een holistische natuurgeneeskunde afkomstig uit India, die meer en meer bekendheid krijgt in het westen. Heeft zijn oorsprong duizenden jaren voor Christus. En is nog steeds van toepassing op de huidige mens.

Ayur betekent ‘leven’. Veda betekent ‘wetenschap’, ’kennis’.
Ayurveda betekent letterlijk: ‘kennis/wetenschap van het leven’.

Een wetenschap die het lichaam, de geest en de ziel meenemen in behandeling. Lichaam en geest zijn niet los van elkaar te zien. Een disbalans tussen beiden is een bron van ziektevorming. Een behandeling heeft dan ook een holistische benadering waarbij men kijkt naar:

 • fysieke aspect, met lichamelijke pijnen, ongemakken of reeds gemanifesteerde ziekten
 • het mentale, met daarbij de psyche en emoties
 • tevens ook de spiritualiteit, de visie op het leven.

Ayurveda haalt zijn kennis uit de natuur en zet de kwaliteiten van de natuur in voor behandeling en healing. Bij behandeling wordt dan ook alleen gebruik gemaakt van natuurlijke producten. Terugkomend in voeding, kruiden, planten, preparaten (medicijnen), mineralen, massageolie, en ook het ritme van seizoen, dag en nacht, leeftijd. Ayurveda mag zich dan ook een van de oudste vormen van holistische natuurgeneeskunde noemen.

Twee zeer belangrijke aspecten binnen ayurveda zijn voeding en leefstijl. Een behandeling zal dan ook altijd bestaan uit adviezen hierin. Gezondheid begint in de keuken. En begint met leefstijl. De richtlijnen hierin worden individueel afgestemd

Ayurveda tracht de gezondheid te behouden uitgaande van de drie vormgevende krachten (dosha’s ):
Vata: ether en lucht
Pitta: vuur en water
Kapha: aarde en water

De dosha’s zijn gebaseerd op de 5 elementen waaruit we zijn opgebouwd. Volgens Ayurveda is gezondheid de balans tussen deze drie dosha’s en treedt er ziekte op, wanneer een dosha te veel of te weinig aanwezig is.

Elk mens wordt met zijn eigen natuur geboren, zijn eigen verdeling in de elementen, de dosha’s,
Verkeerde leefstijl en/of voeding brengen de mens verder van zijn natuur vandaan waardoor disbalans ontstaat.
Langdurig in deze verkeerde leefstijl, disbalans, verdergaan brengt uiteindelijk ziekte.

Ayurveda kijkt naar elk mens als een microkosmos in de macrokosmos en ziet elke mens als een individu met eigen natuur, een eigen unieke code. Een behandeling zal dan ook specifiek op die persoon worden afgestemd.
Men spreekt daarom niet snel in algemene termen. Want wat goed is voor de een hoeft niet goed te zijn voor de ander.
Het vraagt een diep inzicht in de patiënt /client en een ruime kennis over ayurveda om een juiste individuele behandeling aan te reiken.
Dit gaat middels een consult bij arts of practitioner, met een uitgebreide anamnese en of polsdiagnose.
Om het holistische aspect nog eens te benadrukken hierbij kort samengevat met welke disciplines ayurveda werkt

 • voeding, individueel afgestemd. Een juiste voeding werkt als een medicijn voor lichaam en geest
 • leefstijl, een leefstijl afgestemd op constitutie en omgevingsfactoren, brengt balans en werkt preventief tegen ziektevorming.
 • anatomie en pathologie gelijk aan en de specialisaties die we kennen in de westerse zorg ( gynaecologie, urologie enz)
 • de medicinale werking van kruiden, specerijen en planten. Voor dagelijks gebruik in voeding en specifiek bij behandeling van ziekten , ook verwerkt in preparaten
 • yoga:
  • asana’s en hun specifieke werking op lichaam en geest. Inzetbaar voor healing bij ziekte of als preventie. Ontwikkelt lichaamsbewustwording en heeft een reinigend effect.
  • ademtechnieken voor een kalme diepe adem. Dat reduceert stress en brengt rust in lichaam en het denken
  • meditatie voor verstilling van de geest bij onrust en stress. Of verdieping in het spirituele en zelfreflectie
  • ontspanning voor stressreductie helder denken en rust in de geest. Laat spijsvertering en hele fysiologie van het lichaam beter functioneren. Activeert de parasymphaticus
  • training van de zintuigen voor stressreductie, rust in de geest en emotie, ontwikkelt meer bewustwording van de wereld . Brengt beheersing van de zintuigen, geeft een heldere en visie beleving van de wereld
 • aromatherapie, geuren hebben invloed op de geest , op gemoed en emotie. De juiste geuren ondersteunen het helingsproces
 • zelfreflectie voor een juiste visie naar zichzelf en naar de wereld. Om de sluier van onwetendheid weg te nemen.
 • reiniging van het lichaam in de vorm van voeding, beweging en massage
 • pancha karma, uitgebreide reiniging van lichaam en geest. Brengt de mens weer terug bij zijn eigen natuur. Werkt preventief en helende bij ziekten. Werkt als een reset voor lichaam en geest.
 • massage, voor ontspanning en gericht inzetbaar bij ziektes. Het kalmeert het zenuwstelsel en het hormoonstelsel, verjongt de huid, versterkt de spieren en activeert het hele afscheidingssysteem.
  Massage heeft een diepe uitwerking op lichamelijk en mentaal vlak en werkt preventief tegen ziekten en stress. Gewrichtsproblemen vermoeidheid , rugproblemen, spierzwakte enz.
 • psychologie het functioneren van de geest is een belangrijk aspect. Onrust / disbalans in de geest werkt door in het lichaam en kunnen een bron zijn voor het ontstaan van ziekte.
 • verjonging, niet om je jonger te maken dan dat je bent. Maar specifieke behandelingen vertragen het verouderingsproces. Ayurveda heeft daar diepgaande kennis over en wordt ingezet bij behandeling.

Al met al ziet ayurveda de mens in zijn geheel. In zijn totale bestaan. En zet deze holistische zienswijze in bij behandeling. Het heeft een sterk preventieve waarde en brengt gezondheid in lichaam en geest. Innerlijke rust en happiness. Innerlijk welzijn