Home Blog: Gerdie schrijft Panir, Indiase verse kaas

Panir, Indiase verse kaas

PANIR, INDIASE VERSE KAAS.

Panir, verse roomkaas, maakt een belangrijk deel uit van de Indiase keuken.
Panir is delicaat van smaak en licht verteerbaar.
Heeft een grote toepasbaarheid en smelt niet bij hoge temperaturen.
Panir maakt gerechten zoeter en minder scherp.
Is te gebruiken als hoofdgerecht, bijgerecht, voorgerecht of dessert

VERSE INDIASE KAAS PANIR
Panir is een jonge kaas. Die licht verteerbaar is en op hoge temperatuur te gebruiken, de kaas zal niet smelten. Het lijkt een beetje op de halloumi. Is een lekkere vleesvervanger en op verschillende manieren te verwerken in gerechten.

PANIR Zo maak je deze lekkere Indiase kaas.
Benodigdheden:
– twee liter volle melk biologisch
– twee biologische citroenen – een grote pan
– katoenen doek
– vergiet
WERKWIJZE:

  • Melk in de pan, aan de kook brengen af en toe roeren
  • Als melk kookt vuur laag vier eetlepels citroensap erbij
  • Melk gaat schiften In wei en wrongel ( klontjesvorming)
  • Afgieten door een doek in vergiet
  • Beetje water in pan en giet dat over de wrongel om het zuur weg te spoelen
  • Uitwringen
  • Evt. ophangen om uit te lekken als je een kruimige kaas wilt
  • Of doek dichtgedraaid houden en iets zwaars erop voor vaste panir.3 uur wachten tot panir stevig voelt
  • Bewaar in koelkast

Luchtdicht afgesloten 3 a 4 dagen houdbaar Eet smakelijk!

Panir is zoet van smaak.

Daarom erg goed en voedzaam voor vata en pitta constitutie .

 


Saag  Paneer : panir met spinazie

Een bekend gerecht is ‘Panir Sak’, spinazie-roomkaas:

  •         500gr spinazie
  •         1 eetl ghee
  •         2 theel. fijngemalen korianderzaad
  •         ½ theel. kurkuma
  •        ¼ theel cayennepeper
  •        1 mespuntje asofoetida
  •        3 eetl water
  •         1 1/2 dl zure room
  •        250 gram panir in blokjes
  •        ½ theel rietsuiker ( evt. )
  •        1 theel zout

Werkwijze:

  •       Verhit de ghee
  •      Voeg poeder-specerijen toe en bak deze kort
  •      Voeg spinazie en water toe
  •      Kook tot spinazie gaar is
  •      Roer er de zure room en kaasblokjes doorheen
  •      Voeg suiker toe en roer alles nog een goed door
  •       Laat nog 5 minuten doorkoken
  •       Haal pan van vuur en voeg zout toe

Voorbereiding en kooktijd: 30 minuten.

Serveer met rijst, kitchari of hete chapati’s of beide. Eet smakelijk!           Gerdie van Gerwen