Panir, Indiase verse kaas

GerdieYoga 231a

GerdieSchrijft

Geschreven door Gerdie van Gerwen

 

PANIR, INDIASE VERSE KAAS.

Panir. Paneer. Volle melk citroensap

Volle melk en citroensap

Panir, verse roomkaas, maakt een belangrijk deel uit van de Indiase keuken.
Panir is delicaat van smaak en licht verteerbaar. Heeft een grote toepasbaarheid en smelt niet bij hoge temperaturen.
Panir maakt gerechten zoeter en minder scherp.
Is te gebruiken als hoofdgerecht, bijgerecht, voorgerecht of dessert.

Benodigdheden:

  •           2 ½ liter volle melk, liefst biologisch
  •           5-6 eetl. citroensap

Werkwijze:

  •     Breng de melk aan de kook.
  • Panir Paneer. In pan wei en pnier scheidt van elkaar

    Panir en wei gaan scheiden

    Plaats een vergiet met daarin een schone theedoek.

  • Als de melk gaat koken, roer er langzaam de citroensap, door de melk.
  •    Breng de melk weer aan de kook en laat een paar minuten doorkoken.
  •    De panir gaat zich scheiden van de heldere geel-groene  ‘wei’.
  •   Als de wei niet helemaal helder wordt, voeg je nog wat citroensap toe.
  •   Zijn panir en wei van elkaar gescheiden; giet  de inhoud van de pan door de vergiet met    theedoek.
  •  Vang de panir op in de theedoek en laat uitlekken.

Vast of kruimig:

  •  Kruimige panir:  wikkel de panir in de theedoek en laat deze uitlekken. (hang ’t op)
  • Panir. Paneer. Laten uitlekken.

    Kruimige panir; hang ’t op

    Blokjes, stevige panir: bindt de panir in de theedoek en laat deze uitlekken onder gewicht. ( bijv. een pan met  water)

Hoeveel:
1 liter melk geeft 150 gram uitgelekte kruimige panir en 100 gram vaste panir.
2,5 liter melk geeft 300 gram uitgelekte kruimige panir en 275 vaste geperste panir.

Licht verteerbaar en gezond!
Panir is licht verteerbaar en mede daardoor erg gezond. En geschikt voor vegetariërs.

Panir Sak:
Een bekend gerecht is ‘Panir Sak’, spinazie-roomkaas:

  •         500gr spinazie
  •         1 eetl ghee
  •         2 theel. fijngemalen korianderzaad
  •         ½ theel. kurkuma
  •        ¼ theel cayennepeper
  •        1 mespuntje asofoetida
  •        3 eetl water
  •         1 1/2 dl zure room
  •        250 gram panir in blokjes
  •        ½ theel rietsuiker ( evt. )
  •        1 theel zout

Werkwijze:

  •       Verhit de ghee
  •      Voeg poeder-specerijen toe en bak deze kort
  •      Voeg spinazie en water toe
  •      Kook tot spinazie gaar is
  •      Roer er de zure room en kaasblokjes doorheen
  •      Voeg suiker toe en roer alles nog een goed door
  •       Laat nog 5 minuten doorkoken
  •       Haal pan van vuur en voeg zout toe

Voorbereiding en kooktijd: 30 minuten.

Serveer met rijst, kitchari of hete chapati’s of beide. Eet smakelijk!           Gerdie van Gerwen

Panir. Paneer. Als bijgerecht bij koolschote. bijv.

Als bijgerecht: Indiase gebakken kool met aardappelen en panir. Ook lekker!