Bundel columns online: Het open venster

Blader je digitaal mee door de bundel ‘Het open venster’?

Artikel uit Het Kontakt.
Yogadocente Gerdie van Gerwen schrijft columns voor een regionaal weekblad Het Carillon. Dit zijn goedgehumeurde stukjes over het alledaagse leven in Maasdriel. Stukjes over het alledaagse leven hedel: Twee Jack Russels dartelen blaffend om haar benen als Gerdie van Gerwen de deur open houdt. “Kom binnen, maar let niet op de rommel.”

Haar knusse woonkeuken is omgetoverd tot bloemenzee en de robuuste houten tafel ligt bezaaid met kaarten en cadeautjes. Stuk voor stuk het resultaat van een succesvolle signeersessie de avond daarvoor in The Readshop in Hedel. “Het was een geweldige avond met familie en vrienden en voelde als de kroon op mijn werk.” Vrijdagavond 10 december lanceerde Gerdie haar eerste boek ‘Het open venster’. Een gebundeld werk met 46 columns van haar hand. Stuk voor stuk kleine pareltjes die verhalen over gebeurtenissen, belevingen of opmerkelijke karakters. De columns gaan over het alledaagse leven in Maasdriel en wie ze leest heeft vaak aan een paar woorden genoeg om te weten over wie, of wat er verteld wordt. ”

Zo ontstaan mijn columns ook echt. Ik beleef gebeurtenissen als ieder ander maar heb een bijna fotografisch geheugen voor details.” Deze gave en het vermogen om beeldend te schrijven vormen prachtige werkjes. Schrijven zit Gerdie in het bloed en als kind al schreef ze haar belevenissen op. “Ik ben een denker en een observeerder.” Maar haar grote avontuur kreeg pas gestalte toen zij zag dat de brieven die zij inzond naar het Brabants Dagblad allemaal geplaatst werden. “Dat vond ik leuk, en toen ik in juni 2007 schreef over de autoloze zondag en het geluid van de stilte besloot ik dit ook te sturen naar Het Carillon. Daar waren ze zo enthousiast dat ik sinds die tijd maandelijks mijn eigen column schrijf.” En zo werd Gerdie stukje bij beetje de Daphne Deckers van Maasdriel. “Ik leg mijn ziel en zaligheid in de stukjes en probeer te schrijven met een boodschap zonder betuttelend te zijn.” In de drie jaar dat Gerdie schrijft heeft zij heel wat fans verzameld die iedere maand uitkijken naar haar column. “Dat doet je goed, pas nog kreeg ik een kaart van een bijzonder persoon die ik in mijn column had getypeerd. Zonder zijn naam te noemen wist hij dat ik over hem geschreven had. “Zij laat de kaart lezen en is zichtbaar trots.” Dat vind ik geweldig. “De vader van haar hartsvriendin Toon Holtappels kreeg afgelopen vrijdag het eerste exemplaar van Het open venster uitgereikt.” Hij heeft mij aangezet tot het publiceren van mijn bundel. Als fan van het eerste uur vond hij het jammer dat ik verder niets met mijn columns deed. “Toen het idee eenmaal geboren was om haar werk uit te brengen was er geen houden meer aan.” Ik ben een gevoelsmens, en geen planner. Maar alles sloot naadloos op elkaar aan, alsof het zo moest wezen. “Gerdie nam een jaar de tijd om haarwerk smoel te geven. Bij iedere column plaatste zij een passende zwart wit foto. Ze maakte veel foto’s zelf maar is vooral trots op de tien foto’s uit het archief van Cor de Kock, huisfotograaf van Het Brabants Dagblad.In haar vriendin Sonja van Driel van Frog&Friends Group vond Gerdie een perfecte vormgever en zij liet de eindredactie over aan goede vriend Hans van den Heuvel. Begin december werd haar werk gedrukt bij Drukkerij Printbest. Het resultaat mag er wezen, 46 miniatuurtjes geschreven met een knipoog. Een boek dat met behulp van vrienden een warm product is geworden.” Het is meer geworden dan ik dacht.” Haar favoriete column? Lachend: ‘Over ezels en profeten’, dat gaat over de buurvrouw, ezels en politiek.
Britta Alink