Home Blog: Gerdie schrijft Yoga & Ayurveda Vegetarische Tajine uit Marakesh

Vegetarische Tajine uit Marakesh

Dit kleurrijke gerecht is eenvoudig te maken. De geuren en kleuren maken je blij.
De kruiden warmen je op.
Gebruik verse liefst biologische groenten.
Het vraag even wat snijwerk, maar doe dat met geduld , liefde en aandacht, dat verbindt je met de ingrediënten en is een meditatieve bezigheid. Tevens leg je daarmee de juiste intentie/energie in het gerecht.
Echt een gerecht voor in de herfst of winter.

Benodigde specerijen

Zoals jullie weten hoeft ayurvedische koken niet Indiaas te zijn.
Dit kan met al het eten als je maar weet wat de kwaliteiten van de voeding en kruiden zijn, kun je ze afstemmen op je constitutie.

Olijven

Voor 4 – 6 personen
– 5 eetlepels olijfolie of ghee
– 2 rode uien in dunne ringen
– 1 afgestreken eetlepel grof gemalen zwarte peper ( let op dit moet grof gemalen zijn geen poederpeper)
– 1 volle theelepel gemalen komijn
– 1/2 theelepel kurkuma
– 1 theelepel kaneel
– 1 aubergine, in tweeën of vieren overlangs gesneden , dan in plakjes van 1 cm
– 4 kleine aardappelen, in vieren
– 1 grote bataat ( zoete aardappel) in flinke stukken
– 1 rode n 1 groene paprika zaad verwijderd, in reepjes gesneden
– zout
– 6 artisjokkenharten ( uit blik)
– 125 gram haricot verts
– 4 middelgrote tomaten ontveld en in stukjes gesneden
– 1 eetlepel tomatenpuree
– snijpeterselie handvol grof gesneden ( plus extra voor garnering)
– koriander handvol grof gesneden ( plus extra voor garnering)
– handvol rozijnen
– handvol  abrikozen
– 85 gram ontpitte olijven
– harissa om erbij te serveren
– knapperig stokbrood of couscous om erbij te serveren

Verhit de ghee of olie in de pan.
Bak hierin de uien tot ze zacht worden.
Voeg de specerijen toe en roer om aanbakken te voorkomen.
Voeg de aubergine, aardappelen, bataat, rode en groene paprika toe. strooi er wat zout over ( dit voorkomt dat de aubergine alle olie opzuigt)
Voeg als de aubergine zacht wordt, alle groenten en de tomatenpuree toe.
Overgiet alles met water.
Voeg peterselie, koriander, rozijnen, abrikozen en olijven toe.
Breng dit aan de kook en laat dit sudderen tot de groeten gaar zijn en de saus dik en gebonden is.
Garneer met flink wat peterselie en koriander.
Serveer hierbij harissa en knapperig brood of couscous.

Geniet van de geuren kleuren en smaken.
Eet smakelijk.

Namasté Gerdie